Slik øker du verdien på boligen

Det er snart vår og høysesong for å selge boliger. Hvilke enkle grep kan du gjøre for å øke verdien på boligen din?

De aller fleste av oss har et forhold til det å selge bolig. De siste årene har det vært hyggelig å selge for mange, mens andre ikke har oppnådd fullt så fordelaktige priser.

I 2015 var det en gjennomsnittlig prisoppgang på ni prosent i Oslo, mens boligprisene i Stavanger gikk litt ned.

Avdelingsleder Lasse Evensen i Norges Takseringsforbund Oslo/Akershus mener det er flere grep du kan gjøre for å få mer betalt for boligen når du selger.

- Det er fire-fem standardgrep som kan være smarte. Vi vet at man øker prisen på en leilighet i Oslo Sentrum med 150-300 000 kroner ved å tilføye en balkong/terrasse på fem til sju kvadratmeter.

- Det er ikke så enkelt å få tillatelse av Plan- og Bygningsetaten hvis leiligheten er vendt mot gatebildet, men ligger den mot bakgård og attpåtil er vestvendt økes verdien betydelig. Et annet grep er å øke antall rom med et nytt soverom. Det kan fort bety 200-400 000 kroner å flytte kjøkkenet ut i stua, og gjøre kjøkkenet om til soverom, sier Evensen.

Mest mulig primærareal

Har du for eksempel en halvpart tomannsbolig med en kjeller på 100 kvadratmeter, er det smart å prøve å gjøre kjellerarealet om til primærareal, og her må du også søke Plan- og Bygningsetaten. Bruker du én million kroner på oppussing av kjelleren, kan summen stige til det dobbelte når du selger. Det er selvsagt viktig å ha kontroll på kostnader når du gjør bodareal om til primærareal, ifølge Evensen.

– Det er lettere å selge en leilighet med oppusset bad, men vær forsiktig med kostnader. En designpeis kan du derimot regne med å få godt igjen for. Pusser du opp et kjøkken for 50-70 000 kroner med fronter, benkeplate, servant, blandebatteri og induksjonstopp, kan det være en god investering. Selvsagt må du følge med på trender i forhold til material- og fargevalg. Lyse farger er fortsatt en vinner, men den verste minimalismen har vi nok passert rent interiørmessig, sier takstmann Lasse Evensen.

 

Bernt Roal Nilsen, mediaplanet

 

Sist oppdatert 01.11.2021