Har for få elektriske vegguttak

Seks av ti nordmenn bruker skjøteledning med mange uttak for å få strøm til elektrisk utstyr, viser ny undersøkelse. Eksperter advarer mot brannfaren, særlig nå i julemåneden.

54 prosent av de spurte bekrefter at de bruker skjøteledning med grenuttak fordi de ikke har tilstrekkelig antall faste uttak i veggen, viser undersøkelsen, som er foretatt av YouGov for Norges Takseringsforbund (NTF).

Ytterligere 6 prosent oppgir at de bruker slike løsninger midlertidig, men har tenkt å få det fikset.

– Det som var et vanlig antall vegguttak for noen år siden rekker ikke til alle de elektriske apparatene vi omgir oss med i dag. I desember bruker vi mye strømavhengig lys og pynt i tillegg. Da øker risikoen for brannfarlige løsninger, sier NTF-takstmann Gunnar Flataukan, som er daglig leder i Elsikker AS.

Firmaet utfører jevnlig el-kontroller og el-takster i norske boliger i store deler av landet. Ofte oppdages det koblinger som gir brannfare.

– Når bruk av mange kontakter fører til at for mye strøm går ut fra ett og samme støpsel kan temperaturen stige og utstyret smelte. Med lange skjøteledninger kan dette skje før sikringene rekker å reagere med utkobling. Dermed kan det oppstå brann, sier Flataukan.

Under 1000 Watt

Også Norsk Brannvernforening advarer mot farlige koblinger. En god regel er å sørge for at belastningen gjennom skjøteledning og grenuttak ikke overstiger 1000 Watt, ifølge administrerende direktør Dagfinn Kalheim.

– Hvis du ikke har nok el-uttak er det viktig å sørge for at det som trekker mest strøm går direkte i veggen. Utstyr som medfører høy og langvarig belastning, som for eksempel en varmeovn, bør aldri være koblet via skjøteledning, sier Kalheim.

På nettsiden Brannvernforeningen.no er det samlet mange gode råd for å dempe risikoen i norske boliger. En rekke av tipsene er knyttet til jul spesielt.

– Mye julebelysning er basert på seriekobling der det kan oppstå ujevn lysstyrke hvis noen av pærene slutter å virke. Slik belysning bør slås av hvis man er borte over natten. Det er dessuten viktig å påse at man skiller mellom belysning ment for innendørs og utendørs bruk, og følger bruksanvisningene.

Sjekker sjelden

Undersøkelsen fra Norges Takseringsforbund viser også at boligenes utstyr for brannvarsling og slokking blir sjekket for sjelden. Syv av ti sjekker én gang i året eller sjeldnere. Én av ti oppgir at de aldri gjør det. Bare ni prosent sjekker slikt utstyr hver tredje måned eller oftere enn dette.

– Vårt råd er å sjekke slokkeapparatet fire ganger årlig, mens røykvarslerne bør sjekkes hver måned. Hvis det er en stund siden sist er det i hvert fall smart å sjekke utstyret nå ved inngangen til julen, sier Dagfinn Kalheim.

Vanligvis bør også batteriet i varsleren skiftes én gang i året, ifølge Norsk Brannvernforening. En del gjør det rutinemessig på «Røykvarslerens dag», som er 1. desember hvert år.

– Men i svært mange hjem er vi redd for at varslerne ikke fungerer. Det er alvorlig, for mellom flammebrann og full overtenning i en bolig tar det bare noen få minutter. Hvert sekund teller når et branntilløp oppstår.

Kontaktinfo

Gunnar Flatauken, NTF-takstmann og daglig leder i Elsikker AS, telefon 905 26 630
Are Andenæs Huser, administrerende direktør i Norges Takseringsforbund, telefon 982 08 121

Sist oppdatert 01.11.2021